Santra Villa
Santra Villa Yerleşkesi projesi, Ankara’nın Alacaatlı semtinde 51770 m²’lik konut parseli ve 3135 m²’lik ticaret parseli üzerine konumlanan bir villa yerleşkesidir.
Project Info
TYPOLOGY
Villa Yerleşkesi
STATUS
Uygulama
YEAR
2021-2023
CLIENT
Teleses
AREA
44226,16
LOCATION
Alacaatlı, Ankara
Project Info
TYPOLOGY
Villa Yerleşkesi
STATUS
Uygulama
YEAR
2021-2023
CLIENT
Teleses
AREA
44226,16
LOCATION
Alacaatlı, Ankara
Santra Villa
Santra Villa Yerleşkesi projesi, Ankara’nın Alacaatlı semtinde 51770 m²’lik konut parseli ve 3135 m²’lik ticaret parseli üzerine konumlanan bir villa yerleşkesidir. Birçok villa birimi içerdiğinden arazi içerisindeki araç ve yaya sirkülasyonunun yanı sıra konutların birbirine olan mesafesi ve konumları tasarımı etkileyen önemli faktörlerdir. Salon, yatak odaları, mutfak, banyo, otopark gibi günlük yaşam mekânlarının yanı sıra kişisel hobiler için oluşturulan eğlence, dinlenme ve çalışma alanları villa kurgusunda önemli olmuştur.
Pandemi sürecinin etkisiyle beraber Santra Villa Yerleşkesi projesinde, açık alan kullanımı bir tasarım faktörü olarak incelenmiştir. Bu bağlamda bahçe ve teras kullanımını artırılarak açık alan faaliyetlerine olanak sağlanmaktadır. Arsa genelinde villaların bahçelerinin yanısıra, oldukça geniş bir alan ortak peyzaj alanı olarak ayrılmıştır. Böylelikle hem yeşil bir ekosistemin geliştirilmesi sağlanıp hem de doğal gölgelik alanlarla aile içi çeşitli aktivitelere imkân sunan alanlar oluşturulması hedeflenmektedir.Kütlesel hareketlerle dış mekânda farklılaşan ve doğal gölge oluşturan alanlar sunarken cephe tasarımında güneş konumu ve iç mekân konforu dikkate alınmıştır.
Tasarımın içerdiği konut içerisindeki sosyal mekânlar ve açık alan olanakları ile günlük fonksiyonlara ek, ev kavramının çeşitliliğini açığa çıkaran, farklı aktivitelere olanak sağlayan, sağlıklı, ışık alan, konforlu mekânlar üretebilen bir proje olması amaçlanmıştır. Gri su kullanımı ile beraber projenin, suyun yeniden kullanımını sağlaması, ekonomik tasarruf yapılması ve sürdürülebilir yaşam pratiklerine teşvik etmesi hedeflenmektedir.
Villa birimlerinin yanı sıra sosyal tesis ve ticari birimlerle konut sakinlerinin gündelik hayata dair sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına da kolay bir şekilde erişebilmeleri amaçlanmaktadır. Konut sakinlerinin yürüyüş mesafesinde sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına erişebilmesiyle karbon ayak izi miktarının azaltılması ön görülmektedir.